Hernia klachten

Hernia 

Wanneer mensen rugklachten hebben denken ze vaak meteen aan een hernia echter, zien wij vaak dat dit niet het geval is. Jaarlijks komen er zo een twee miljoen mensen bij de huisarts met rug of nekklachten, slechts 75.000 mensen hiervan heeft een hernia. Jaarlijks zien we ook dat slechts 11.000 mensen worden geopereerd aan een hernia. De overige 64.000 mensen worden geholpen door de fysiotherapeut en herstellen conservatief. Hoe herken je nou een hernia, wanneer heb ik ‘gewoon’ rugpijn en wat moet je doen als je klachten hebt?

Wat is een hernia? 

Onze rug is opgebouwd uit wervelschijven met tussen elke wervelschijf een ‘kussentje’. Dit geheel noemen we de wervelkolom. De ‘kussentjes’ heten in medische taal discus intervertebralis. In de discus zit vloeistof dit wordt nucleus pulposus genoemd. Soms gebeurd het dat de ring die de vloeistof in de tussenwervelschijf moet houden beschadigd. In dat geval wordt er een uitstulping gecreëerd. Deze uitstulping noemen we hernia nuclei pulposi.

Op elk wervelniveau ontspringen er zenuwen. Soms kan het zo zijn dat de uitstulping/hernia op een zenuw drukt. Dit geeft bepaalde klachten waar wij later in de blog op terug komen.

Hoe herken ik een hernia?

Hernia’s komen het meest voor bij mensen tussen de 30 en 64 jaar. Er bevindt zich vaak een branderige of scherpe pijn laag in de rug. Vervolgens ervaren mensen vaak uitstraling, tintelingen of een veranderd gevoel in het been. Dit is meestal eenzijdig, dus in maar één been. Er zijn echter gevallen waar het ook beiderzijds mogelijk is. Mocht de hernia de zenuw erg bedrukken dan is het mogelijk dat er ook krachtverlies in het been is en soms zelfs een kniepees of achillespeesreflex mist (je weet wel, met dat hammertje).

Druk verhogende momenten voor de rug, zoals lang staan zijn vaak vervelend bij hernia klachten. Daarnaast zien we vaak dat liggen de klachten weer doet laten afnemen.

Risicofactoren voor een hernia

Er zijn een aantal risicofactoren bekent waardoor de kans groter is op een hernia. Zo zijn een grote lichaamslengte en genetische aanleg twee risicofactoren. Hier kunnen we echter niet zoveel aan doen. Daarin tegen is roken wel risicofactor waar we iets aan kunnen doen. Verder zijn langdurig in de auto zitten (dagelijks langer als 2 uur) en lichamelijk zwaar werk uitvoeren waarbij veel gebukt en geroteerd wordt met de wervelkolom een risicofactor. Als laatste is mentale stress nog een risico, wil je hier meer over weten? Bekijk dan de blog over stress.

Herstel van een hernia

Voorheen werd bijna iedereen met een hernia geopereerd. Gelukkig zien we nu dat neurochirurgen niet zo snel meer opereren bij een hernia. Uit onderzoeken van de laatste jaren blijkt zelfs dat een conservatief beleid betere resultaten geeft.

Ongeveer 75% van de mensen die een hernia krijgt herstelt hiervan binnen de eerste 12 weken. We zien dat 95% van de mensen die een conservatief beleid bij de hernia hebben gehad na een jaar geen klachten meer hebben. Dit is net zoveel als bij mensen die een operatieve benadering hebben gehad. Daarbij is de kans op een recidief kleiner bij een conservatief herstel.

Kan ik een hernia hebben zonder klachten?

Vaak willen mensen met rugklachten een MRI laten maken van hun rug in de hoop een diagnose te vinden voor de rugklachten. Helaas is een MRI op het gebied van rugklachten niet heilig. Zo zien we dat ongeveer 20-35% van de Nederlandse bevolking een hernia heeft zonder klachten hiervan te ervaren. Op het beeldmateriaal wordt dus daadwerkelijk een uitstulping gevonden, maar deze uitstulping drukt niet op een zenuw waardoor er geen klachten zijn.

Conclusie

We kunnen concluderen dat bang zijn voor een hernia niet nodig is. Het percentage rugklachten dat daadwerkelijk een hernia is, is zeer laag. Daarbij zien we ook dat een hernia in veel gevallen helemaal niet ernstig is en je hier binnen 12 weken van kan herstellen zonder operatie.