Nieuws

Alcohol toch niet zo gezond voor het hart
20
dec

Alcohol toch niet zo gezond voor het hart

Alcohol is toch niet zo goed voor het hart als gedacht. Eerder onderzoek is verouderd, zo stelt de Curtin University in Perth. De positieve effecten van eerder onderzoek zijn nooit bewezen voor mensen met overgewicht. De resultaten zijn daarom niet van toepassing op onze steeds zwaarder wordende bevolking, zo stelt de Australische universiteit. In eerder onderzoek wordt gesteld dat een klein beetje alcohol goed is voor het hart, vanwege de grote hoeveelheden antioxidanten die het bevat. Antioxidanten zijn goed voor het hart omdat ze beschadiging van cellen en weefsels tegengaan. Ze zitten ook in veel groente en fruit.
Verouderd
Dit onderzoek is echter al meer dan 40 jaar oud en in de tussentijd is de wereldbevolking zwaarder geworden, zo stelt Tim Lobstein, obesitasexpert aan de universiteit tegenover de The Sydney Morning Herald. Het eerdere onderzoek was gedaan met slanke mannen. "De resultaten van toen zijn niet meer van toepassing op onze huidige samenleving, aangezien wij nu veel dikker zijn", aldus Lobstein.
BMI
Voor mannen met een Body Mass Index (BMI) boven de 27,5 gelden de resultaten van de eerdere onderzoeken daarom niet. Met een BMI boven de 26 wordt gesproken van een overgewicht. Eerder bleek uit cijfers van de Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat meer dan de helft van de mannen (54 procent) en bijna de helft van de vrouwen (43 procent) in Nederland een overgewicht heeft.
Chronische ziektes
Lobstein wijst erop dat alcoholgebruik vaak wordt gelinkt aan het hebben van chronische ziektes. "Dit overschaduwt de kleinere positieve effecten die alcohol op het hart kan hebben" zegt Lobstein. "Het beste is om te stellen dat alcoholgebruik nooit veilig kan zijn."
Rode wijn
Eerder Nederlands onderzoek van de Universiteiten van Maastricht en Wageningen concludeert dat rode wijn juist een positief effect kan hebben op obese mensen. Reseveratrol , een stof die te vinden is in pinda’s, druiven en rode wijn, beschermt tegen de nadelige effecten van vet eten, aldus het onderzoek. De effecten van deze stof zijn te vergelijken met wat er gebeurt als je minder calorieën binnenkrijgt.

Door: NU.nl .

 

Wij zijn aangesloten bij