Nieuws

Fysiotherapie bij Astma uit basisverzekering?
23
mei

Fysiotherapie bij Astma uit basisverzekering?

Fysiotherapie bij moeilijk behandelbaar astma vergoeden uit de basisverzekering
Het KNGF steunt Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) in haar streven om fysiotherapie bij moeilijk behandelbaar astma te vergoeden.

“Het KNGF is blij met deze oproep”, zegt Guusje ter Horst, voorzitter van het KNGF. “Het resultaat van verschillende behandelprogramma’s toont aan dat fysiotherapie bij zowel moeilijk behandelbare astma als bij COPD werkt. Ook bij andere chronische aandoeningen zoals reuma, artrose en hart- en vaatziekten weten we dat fysiotherapie effectief is, duurdere behandelingen voorkomt en de kwaliteit van leven van patiënten vergroot. Wat ons betreft zou fysiotherapie voor moeilijk behandelbare astma en voor COPD opgenomen moeten worden in de basisverzekering, zonder dat de patiënt de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen!

Dat geldt ook voor fysiotherapie voor reuma, artrose en hart- en vaatziekten. Het KNGF maakt zich samen met patiëntenorganisaties en politiek sterk om dit voor elkaar te krijgen en krijgen daarbij steun van Zorgverzekeraars Nederland. Als patiënten met chronische aandoeningen toegang hebben tot de in onze ogen noodzakelijke fysiotherapiebehandelingen, kunnen ze ondanks hun aandoening zo goed mogelijk in beweging blijven en gewoon deelnemen aan het dagelijkse sociale en maatschappelijke leven”, aldus Ter Horst. Mensen die hun astma moeilijk onder controle krijgen, hebben baat bij fysiotherapie. Daarom moeten zij dat vergoed krijgen uit de basisverzekering, zo stelt het Longfonds bij monde van Hendrien Witte, directeur van de Longfonds patiëntenvereniging.

Longziekte

In Nederland hebben een miljoen mensen een longziekte. Voor ruim de helft betreft dit astma. Van hen krijgt één op de vijf (113.000 mensen) astma moeilijk onder controle. Medicijnen helpen onvoldoende. Daarom komen hyperventilatie, vermoeidheid, gebrek aan beweging, overgewicht en psychische problemen bij deze groep patiënten vaker voor. Volgens Programmadirecteur COPDnet Alex van ’t Hul, verbonden aan het Radboud UMC in Nijmegen, helpen fysiotherapie en begeleid bewegen deze mensen om weer grip te krijgen op hun astma en hun leven. “Helaas krijgen veel patiënten deze behandeling niet waardoor we het aandeel moeilijk behandelbaar astma niet naar beneden krijgen.” Dat fysiotherapie werkt blijkt wel uit het relaas van patiënte Maria Toren uit Almere. “Tot een paar jaar geleden was ik intensief bezig met fysiotherapie. Ik leerde spierkracht opbouwen en mijn ademhaling te beheersen. Dat hielp mij enorm om mijn conditie redelijk goed te houden. Nu doe ik dat zonder begeleiding, dus een fout is snel gemaakt. Een verkeerde houding, een verkeerde oefening of verkeerde ademhaling. Dat levert schade op. Fysiotherapie is voor mij onmisbaar.

” Net zoals bij COPD, eveneens een ongeneeslijke longziekte, is het belangrijk dat mensen hun conditie op peil houden. “Mensen met moeilijk behandelbaar astma kampen met dezelfde klachten, maar krijgen niet dezelfde behandeling. Dat voelt onrechtvaardig”, zegt Hendrien Witte.

Dandelion

 

Wij zijn aangesloten bij