Nieuws

Hoe uiten klachten zich waarmee patienten bij de fysiotherapeut komen
03
feb

Hoe uiten klachten zich waarmee patienten bij de fysiotherapeut komen

 Hoe uiten klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen zich?

Uit gegevens van de Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ) blijkt dat 6 op de 10 klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen geleidelijk ontstaan. Oudere patiënten (>75 jaar) komen met name na een operatieve ingreep bij de fysiotherapeut, veelal op verwijzing van de medisch specialist. Zo’n 1 op de 5 klachten uit zich tijdens of door het werk en bijna 1 op de 4 klachten tijdens of door het sporten, toenemend tot 42% bij patiënten onder de 35 jaar. Bijna een derde van de klachten waarmee patiënten zich zonder verwijzing presenteren uit zich tijdens of door het sporten. Hier liggen mogelijkheden voor fysiotherapeuten om zich samen met werkgevers en bedrijfsartsen ofwel sportbegeleiders (meer) te focussen op preventie van werk-/ en sportgerelateerde klachten.

‘Fietsen, lopen, bukken, daar denkt u eigenlijk niet bij na. Tot het moment dat u last krijgt van een zeurende knie, pijn in uw rug of uw chronische ziekte… De fysiotherapeut helpt u te (blijven) bewegen.’ Deze tekst is afkomstig van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
De wervingstekst laat zien dat de fysiotherapeut ingezet kan worden bij de behandeling van velerlei klachten aan het houdings- en bewegingapparaat. Het aantal patiënten dat de fysiotherapeut weet te vinden is de laatste drie jaar licht toegenomen [1]. De klachten waarmee patiënten zich presenteren veranderen echter nauwelijks: rugklachten vormen met 19,5% nog altijd de grootste groep, gevolgd door nekklachten (9,5%) en schouderklachten (7,5%).

Bron: http://fysioforum.nl/2011/09/08/klachten-patienten-fysiotherapeut/

 

Wij zijn aangesloten bij