Nieuws

Proefschriften vallen in de prijzen
06
apr

Proefschriften vallen in de prijzen

 Proefschriften vallen in de prijzen op wetenschapsdag fysiotherapie

Tijdens de jaarlijkse Wetenschapsdag Fysiotherapie, gisteren, heeft het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) van het KNGF de proefschriftprijs uitgereikt aan twee proefschriften. Dr. Renske van Wijk constateerde dat de helmbehandeling bij baby’s niet effectief is. Dr. Jesper Knoop bewees dat oefentherapie de pijn bij knieartrose vermindert. Dit meldt het het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).Foto van https://www.facebook.com/pages/Lazardo-Art-and-the-art-of-baby-helmet-painting/207828829280728

Het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) stimuleert, bevordert en subsidieert wetenschappelijk onderzoek en daarmee het wetenschappelijk handelen van de fysiotherapeut. De Wetenschapsdag stond dit jaar in het teken staan van de koppeling tussen praktijk en wetenschap en de thema’s ‘comorbiditeit en frailty’, en ‘de toekomst van fysiotherapie(wetenschap)’.

Dr. Renske van Wijk constateerde dat helmbehandeling voor gezonde baby’s met een matige tot ernstige schedelafplatting ontraden dient te worden omdat de behandeling niet effectief blijkt, veel kost en bovendien leidt tot bijwerkingen. De helm wordt vaak voorgeschreven en tot begin 2013 werd de behandeling vergoed door de basisziektekostenverzekering en kregen in Nederland jaarlijks ongeveer 4000 baby’s een helm, wat jaarlijks circa 5,6 miljoen aan zorgkosten betekende. Echter, er is nooit onderzocht of de behandeling beter was dan niets doen. Uit onderzoek van Renske van Wijk van de vakgroep Health Technology and Services Research van de Universiteit Twente blijkt nu dat de helmbehandeling niet effectiever is dan het afwachten van het natuurlijk herstel.

Dr Jesper Knoop constateerde dat oefentherapie met stabiliteitstraining voor patiënten met knieartrose geen meerwaarde heeft ten opzichte van oefentherapie zonder deze oefeningen. Beide therapieën zijn even effectief in het bestrijden van onder andere pijn en knie-instabiliteit. Dit concludeert fysiotherapeut Jesper Knoop na het onderzoek. Bovendien bleek de oefentherapie ook effectief te zijn bij patiënten met ernstige artrose. Dit betekent dat knie vervangende operaties in sommige gevallen mogelijk worden uitgesteld. In Nederland vinden jaarlijks 20.000 knieplaatsingen per jaar plaats, met totale kosten van ruim 200 miljoen euro. Het onderzoek van Knoop suggereert ten slotte dat het versterken van de bovenbeenspieren erg belangrijk is bij de behandeling van knieartrose.

Bron: FysioNet

 

Wij zijn aangesloten bij