Blogs

Behandeling ex covid19 patienten

Behandeling ex covid19 patienten

Fysiotherapeutische zorg voor Corona patienten bij Fysiotherapie Boekestein
Onze fysiotherapeuten Sophie van der Werff (fysiotherapeut gespecialiseerd in nazorg ziekenhuisopname/Post Intensive Care Syndroom (PICS), BovenIJ Ziekenhuis) en Daphne Boom (aandachtsgebied COPD en longfysiotherapeute in opleiding) kunnen u begeleiden na het doormaken van het coronavirus.

Tinnitus

Tinnitus

Implantaat mogelijk remedie tegen oorsuizen
In het Maastricht UMC+ heeft onlangs de eerste patiënt die aan één kant doof is en lijdt aan oorsuizen, een zogeheten Tinnitus Implantaat (TI) gekregen. Het is de bedoeling dat dit TI zodanig wordt afgesteld dat er een stiltecode wordt gevonden waardoor de patiënt verlost is van het oorsuizen. Steeds meer mensen hebben last van oorsuizen (tinnitus). Schattingen wijzen op tot ruim twee miljoen mensen in Nederland. Zij horen geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten, hoog of laag, hard of zacht, vaak 24 uur per dag.

Transpireren

Transpireren

Transpireren is een manier van het lichaam om af te koelen. Sommige mensen zweten echter meer dan nodig is om af te koelen en hebben last van overmatig transpireren (hyperhidrosis). Het is niet bekend waarom sommige mensen hier last van hebben en andere niet. Zweetklieren bevinden zich bijna overal op het lichaam, maar vooral in de handpalmen, voetzolen en oksels.

Slijtageheup

Slijtageheup

Vorm heup voorspelt artrose
Aan de vorm van de kop van de heup valt te zien of iemand artrose ontwikkelt. Dit is de belangrijkste vinding van arts en onderzoeker drs. Rintje Agricola uit Rotterdam. Agricola baseert zich op de röntgenfoto’s van 1.000 mensen die deelnemen aan CHECK, het grootste onderzoek naar artrose van het Reumafonds.
Kan je aan de vorm van een heup zien of iemand artrose zal krijgen? Om die vraag draait het onderzoek van drs. Rintje Agricola van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij bestudeert hiervoor de röntgenfoto’s die om de paar jaar gemaakt worden van de heupen van de 1.000 deelnemers aan CHECK. CHECK staat voor Cohort Heup En Cohort Knie.

Nieuwe effectieve behandeling bij oorsuizen

Nieuwe effectieve behandeling bij oorsuizen

Een groep onderzoekers uit Maastricht, Leuven, Bristol en Cambridge heeft met een publicatie in het gezaghebbend tijdschrift The Lancet de effectiviteit aangetoond van een nieuwe behandeling tegen oorsuizen (tinnitus). Uit het onderzoek van Rilana Cima en haar collega's blijkt dat cognitieve gedragstherapie tinnituspatiënten kan helpen om beter te functioneren.

Wat kan oudere doen tegen slinkende spieren

Wat kan oudere doen tegen slinkende spieren

Wie zijn spieren een tijdje niet gebruikt, ziet ze al snel slinken.
Het gips dat een gebroken arm beschermt is door de krimpende, in onbruik geraakte armspieren al na een paar dagen te groot. Vooral ouderen zien hun spiermassa elk jaar afnemen. Voor hen kan dat gevaarlijk zijn: het werkt valpartijen in de hand, velen komen uiteindelijk de trap amper meer op. Hoeveel moeten ouderen sporten om dat spierverval te compenseren?

Dryneedling

Dryneedling

Prikken bij spierverhardingen
Met naaldjes spierverhardingen te lijf. Dry needling zorgt vaak voor een snelle verbetering bij spierklachten, merkt Jos Dik, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Hoogkerk. Hij gebruikt sinds een jaar deze nieuwe methode. ‘Dry Needling doet denken aan acupunctuur, maar heeft er eigenlijk niks mee te maken. We gebruiken wel dezelfde dunne naaldjes als een acupuncturist. Daarmee prikken we in de spieren op de plek waar een duidelijke verharding zit. Die zogenoemde triggerpoints in een spier geven vaak klachten op de plek zelf, maar ook verderop in het lichaam. Door ze aan te prikken, ontspannen ze. Daar komt geen filosofie bij kijken, het is een fysiek gegeven. Het grote voordeel van deze nieuwe behandeling is het snelle resultaat.

Is prp de oplossing bij weke delen en kraakbeenletsels

Is prp de oplossing bij weke delen en kraakbeenletsels

Is PRP de oplossing bij weke delen en kraakbeenletsels?
Plaatjesrijk plasma (PRP) is een nieuwe technologie die het proces van weefselgenezing beoogt te beïnvloeden door chemotactische, proliferatieve en anabole cellulaire reacties te stimuleren met als uiteindelijk doel het herstel van weefselfunctie. PRP kan zonder al te veel moeite bereid worden uit het eigen bloed van de patiënt en toegepast worden via een lokale injectie met een bepaald volume van PRP of aangebracht worden als een PRP gel gedurende de operatie of direct op een wondoppervlak. Het klinisch gebruik van PRP om fysiologische wondgenezing te stimuleren werd in de tachtiger jaren geïntroduceerd voor de behandeling van huidulcera. Sinds die tijd is het gebruik van PRP’s overgewaaid naar diverse andere klinische gebieden, waaronder de ophthalmologie, orthopedie, sportgeneeskunde, cardiologie, dermatologie, plastische chirurgie en neurologie. Sanchez et al beschreven in de orthopedie de regeneratie van kraakbeen na intra-articulaire toediening van PRP en de in situ preparatie van volledig geïntegreerde bioactieve kruisbandtransplantaten middels tissue engineering. PRP-therapieën zijn vervolgens verder toegepast bij chronische pathologieën, zoals tendinopathie en artrose.

Informatief

Informatief

Oorpijn, niet altijd een ontsteking
Als een kind huilerig en koortsig is en steeds naar zijn oren grijpt, is de kans groot dat hij een oorontsteking heeft. Ook volwassenen kunnen last hebben van oorpijn. Vervelend en vaak erg pijnlijk. Wat je er tegen kunt doen is afhankelijk van de oorzaak.  Oorpijn wordt meestal veroorzaakt door een verstopte buis van eustachius of een ontsteking van het middenoor of buitenoor. De buis van eustachius is een open verbinding tussen het middenoor en de keel- en neusholte. Dankzij de buis blijft de druk in het midden- en buitenoor gelijk. Ook voert de buis slijm af.

Bilspier onderdeel van de rugklachten?

Bilspier onderdeel van de rugklachten?

In deze blog bekijken we of de bilspieren onderdeel kunnen zijn van lage rugklachten. Heeft u ook rugklachten en lukt het nog niet om hier vanaf te komen? neem dan contact op met de praktijk. 

Hernia klachten

Hernia klachten

In deze blog wordt alles uitgelegd over herniaklachten. Hulp nodig bij herniaklachten? Neem dan contact op met de praktijk. 

Trainen voor minder pijn bij Knieartrose

Trainen voor minder pijn bij Knieartrose

In deze blog wordt alles uitgelegd over trainen met knieatrose. Heeft u begeleiding nodig bij de atroseklachten? Neem dan contact op met de praktijk.

Operatieve behandeling bij knieatrose

Operatieve behandeling bij knieatrose

In veel gevallen is het trainen van de bovenbeenspieren voldoende om de pijn te verminderen in de knie. Helaas werkt dat niet altijd en is er soms een injectie of een operatie nodig. In deze blog leggen wij precies uit wat dat inhoudt. Begeleiding nodig? neem dan contact op met de praktijk.