Oedeemtherapie

lymfedrainage

Wat is lymfedrainage of oedeemtherapie?

Manuele lymfedrainage is een behandelmethode voor mensen waarbij er teveel vocht achterblijft in het weefsel (men spreekt dan over oedeem). Dit overschot aan vocht ontstaat meestal in de benen, maar het kan op iedere plaats in het lichaam voorkomen. Een oedeemtherapeut heeft na de opleiding voor fysiotherapie nog een opleiding oedeemtherapie gevolgd.
Er zijn vele mogelijke oorzaken voor oedeem:
• een verstoorde balans tussen het uittreden van vocht in het weefsel en opname terug in het bloed.
• aangeboren afwijkingen in het lymfestelsel
• schade aan het lymfestelsel na een operatie, trauma of straling                                                 
• schade aan het lymfestelsel na een (bacteriële-)infectie
• obstructie (verstopping) in het lymfestelsel door een tumor
• veranderingen na medicijnengebruik

                              

Voor wie is de oedeemtherapeut?

(Lymfe-)oedeem kan ontstaan bij jong en oud. In sommige gevallen is de klacht omkeerbaar en kan het probleem worden verholpen. In andere gevallen zijn de klachten onomkeerbaar en zal het doel zijn de dikke arm of het dikke been zo dun mogelijk te krijgen. Vervolgens zal de behandeling gericht zijn op het voorkomen dat de arm of het been weer dik wordt door middel van het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Op deze manier zal de persoon zo min mogelijk pijn en beperkingen van deze aandoening ondervinden. De manuele lymfdrainage volgens de methode VODDER is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen wij onder andere mensen met:

- zwellingen (oedeem)
- verstuikingen, bloeduitstortingen
- spierpijnen of spierletsels
- postoperatief oedeem (b.v. na verwijderen carcinoom)
- dystrofieën
- klachten aan het zenuwstelsel b.v. gezichtsverlamming, migraine
- klachten als gevolg van stress; b.v.:
* slapeloosheid
* concentratieverlies
* constipatie
* hoofdpijn
* vruchtbaarheidsproblemen
- keel-, neus- en ooraandoeningen
- huidproblemen; b.v. acne, littekens, chronisch eczeem
- bloedcirculatiestoornissen
- orgaanklachten

Wat doet een oedeemtherapeut?

Bij een eerste bezoek zal er een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarna samen met u een behandelplan zal worden opgesteld.
De behandeling zal tot doel hebben de functie van het lymfestelsel te verbeteren en het oedeem te laten afnemen of te laten verdwijnen (afhankelijk van de onderliggende oorzaak). Tijdens de behandeling maakt de oedeemtherapeut gebruik van specifieke technieken:
1. Manuele lymfedrainage: een massagemethode die de functie van het lymfesysteem op een adequate wijze ondersteunt en optimaliseert;
2. Oedeemhandgreep: Handgrepen om forse zwelling te verplaatsen naar plaatsen waar het makkelijke af wordt gevoerd;
3. Fibrose handgreep: Een techniek om o.a. littekens soepeler te krijgen;
4. Compressieverband of zwachtelen: de tegendruk van het verband of zwachtels heeft het tegen gaan van uittreden van vocht als hoofddoel en ondersteunt de afvoer van lymfe. Een ander gunstig effect is dat de spierpomp beter werkt. Na afloop van de behandeling kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten, die overdag gedragen wordt;
5. Oefentherapie: Beweging stimuleert de lymfvaten, waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd. Hiervoor zijn gerichte specifieke oefeningen nodig;
6. Ademhalingstechnieken: het aanleren van bepaalde ademhalingstechnieken om de afvoer van lymfe te ondersteunen;
7. Het geven van adviezen omtrent huidhygiëne en lichamelijke belasting

Hoe komt u bij de oedeemtherapeut terecht?

Met uw huisarts of specialist kunt u overleggen of lymfedrainage of oedeemtherapie in uw geval gewenst is. U kunt dan met een gerichte verwijzing van een arts of specialist zelf contact met ons opnemen om een afspraak te maken.

Wordt deze therapievorm vergoed?

De vergoeding voor fysiotherapie uit de basisverzekering voor ziektekosten is beperkt. Verzekerden met een aandoening die op de lijst met chronische ziekten staat, krijgen de eerste 20 behandelingen niet uit de basisverzekering vergoed. Ze moeten die zelf betalen of een aanvullende verzekering hebben waaruit deze kosten worden gedekt. Als de aanvullende verzekering al voor andere fysiotherapeutische behandelingen is gebruikt, moeten verzekerden de kosten ook zelf betalen. De verplichting om de eerste 20 behandelingen zelf te betalen is eenmalig en komt niet elk jaar terug.
Als u een aandoening heeft die op de chronische lijst staat en oedeem – of oncologische fysiotherapie nodig heeft, moet u daarvoor een verwijzing van een arts hebben. De meeste oncologische- en oedeemaandoeningen staat op de chronische lijst en worden vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering.
Mocht u twijfelen of uw verzekering de kosten voor uw behandeling vergoedt, neem dan contact op met uw verzekering. Ook kunt u contact opnemen met onze praktijk, wij zullen proberen uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Onze Oedeemtherapeute: Melissa Boersen (79918344504)

 

 

 

Wij zijn aangesloten bij