Dryneedling

Prikken bij spierverhardingen

Met naaldjes spierverhardingen te lijf. Dry needling zorgt vaak voor een snelle verbetering bij spierklachten, merkt Jos Dik, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Hoogkerk. Hij gebruikt sinds een jaar deze nieuwe methode. ‘Dry Needling doet denken aan acupunctuur, maar heeft er eigenlijk niks mee te maken. We gebruiken wel dezelfde dunne naaldjes als een acupuncturist. Daarmee prikken we in de spieren op de plek waar een duidelijke verharding zit. Die zogenoemde triggerpoints in een spier geven vaak klachten op de plek zelf, maar ook verderop in het lichaam. Door ze aan te prikken, ontspannen ze. Daar komt geen filosofie bij kijken, het is een fysiek gegeven. Het grote voordeel van deze nieuwe behandeling is het snelle resultaat.

Geen wonderen

Volgens Jos Dik moeten geen wonderen verwacht worden van de nieuwe behandelmethode. ‘Het is een extra hulpmiddel dat bij sommige mensen en voor sommige klachten een goed en snel resultaat geeft. Daar ben jij een goed voorbeeld van. Maar ik heb ook cliënten gehad bij wie het niet werkte zoals we hoopten. Ik had bijvoorbeeld iemand met het restless-legs-syndroom (rusteloze benen red.). Die had alles al geprobeerd en eerst leek de Dry Needling behandeling goed aan te slaan. Maar na een tijdje deed het niks meer en zijn we ermee gestopt. Dat is natuurlijk heel jammer, want ik wil mensen graag helpen. Met Dry Needling heb ik een extra instrument in handen om dat te doen.’

‘Het deed duidelijk iets’

Onze redacteur (Westerkrant) heeft de behandeling zelf ondergaan. Zij vertelt over haar ervaringen met dry needling ‘Ik ging met rsi-achtige klachten in mijn elleboog en pols naar Jos Dik. Hij ontdekte al snel dat de pijn vanuit de schouder kwam. Zelf had ik dat nog helemaal niet gevoeld, maar toen hij op mijn schouder duwde voelde ik ook duidelijk de “knopen” zitten.
Jos stelde een behandeling met Dry Needling voor. Bij de volgende afspraak masseerde hij de pijnlijke schouder eerst op de
“normale” manier. Daarna prikte hij met de naaldjes vier punten aan. Het prikken zelf deed geen pijn. Het bewegen van het naaldje precies op de pijnlijke plek een beetje. Zodra ik aangaf dat ik het voelde, trok Jos de naald er weer uit.
Een paar keer voelde ik de spier ook aanspannen door het prikken. Niet pijnlijk, maar wel een raar gevoel.
Na de eerste behandeling had ik vrij veel napijn. Niet in de schouder, wel in de arm. Het deed duidelijk iets. Diezelfde avond merkte ik al dat de schouder veel losser en beweeglijker was dan eerder. Nog twee keer daarna ben ik bij Jos geweest en beide keren heeft hij nog drie plekken aangeprikt. Ik had na die behandelingen al veel minder napijn En de oorspronkelijke klachten waren verdwenen.

Bron: Westerkrant