Wat kan oudere doen tegen slinkende spieren

Wat kan oudere doen tegen slinkende spieren

Wie zijn spieren een tijdje niet gebruikt, ziet ze al snel slinken.
Het gips dat een gebroken arm beschermt is door de krimpende, in onbruik geraakte armspieren al na een paar dagen te groot. Vooral ouderen zien hun spiermassa elk jaar afnemen. Voor hen kan dat gevaarlijk zijn: het werkt valpartijen in de hand, velen komen uiteindelijk de trap amper meer op. Hoeveel moeten ouderen sporten om dat spierverval te compenseren?

Ouderdomskwaal
Veel mensen hebben liever een medicijn dat ze elke dag moeten slikken, om hun spiermassa uit te
breiden ‘Het slinken van de spieren is een ouderdomskwaal, maar wel één die al vanaf ons 30ste de kop op steekt’, zegt Andrea Maier, hoogleraar veroudering aan de Vrije Universiteit. ‘Maar veel mensen willen niet horen dat ze moeten oefenen. Die hebben liever een medicijn dat ze elke dag moeten slikken, om hun spiermassa uit te breiden.’
Maier is betrokken bij een product dat weleens de eerste goede kandidaat zou kunnen zijn. ‘Het medicijn vermindert de afbraak van spierweefsel.

Voeding
Ouderen die wél willen sporten, moeten goed op de voeding letten. ‘Sporten zonder het eetpatroon aan te passen heeft voor deze fragiele ouderen dus weinig zin’, concludeert De Groot.
Hoe kan dat? Om spieren op te bouwen moet je goed eten, iets wat jonge mensen vaak sowieso al doen. Ouderen die bedlegerig worden, eten vaak minder. Als die zonder extra voeding gaan sporten, begint hun lichaam bestaande spieren te gebruiken als brandstof voor de nieuwe spieren.
Met de juiste voeding raadt Maier van de VU ouderen aan drie keer per week een uur aan krachttraining te doen. Na drie maanden zitten ouderen zo gemiddeld op de juiste spiermassa.

de Volkskrant door Dirk Waterval