Nieuws

Elleboogreconstructie na ongeval of sportblessure
17
jun

Elleboogreconstructie na ongeval of sportblessure

Vooral na een ongeval of bij het krijgen van een sportblessure kan de pees van de biceps afscheuren. Chirurgen gebruiken dan implantaten, zoals buttons, schroeven en ankers, om de pees bij de elleboog te herstellen. Over het algemeen zijn dit soort implantaten goed, maar wel treden er na de ingreep vaak complicaties op. Het maakt niet uit welke implantaat wordt gebruikt bij de operatie van een afgescheurde pees van de biceps bij de elleboog.
Volgens het onderzoek van Kodde is de soort ingreep, 1 of 2 incisies, en leeftijd en conditie van de patiënt (topsporter of gewond geraakt bij een ongeluk) meer van invloed op de uitkomst van de behandeling van deze zware blessure.Bij breuken van het radiuskopje is het letsel van de elleboog bij oudere patiënten ernstiger dan bij jonge patiënten. Ernstige breuken van het radiuskopje kunnen het beste met een prothese behandeld worden. Het onderzoek van Kodde laat zien dat het soort radiuskopprothese daarbij weinig verschil maakt.

Volgens Kodde komen letsels aan de elleboog weinig voor.
Hij pleit ervoor dat dit soort operaties wordt gedaan door orthopedische chirurgen met veel ervaring in de elleboogchirurgie. De chirurg moet daarbij het implantaat gebruiken waarmee hij het meest vertrouwd is.

 

Bron: AMC https://www.amc.nl

 

Wij zijn aangesloten bij