Nieuws

Fysiotherapeuten volgen reuma richtlijn
19
mei

Fysiotherapeuten volgen reuma richtlijn

Twee derde van de Nederlandse fysiotherapeuten volgt altijd de meeste aanbevelingen uit de richtlijnen voor fysiotherapeutische behandeling van reumatoïde artritis (RA). Gespecialiseerde fysiotherapeuten doen dat nog iets beter: van hen volgt ruim 80% altijd de meeste aanbevelingen uit richtlijn.
Dat blijkt uit een vragenlijstonderzoek van de fysiotherapiewetenschapper Emalie Hurkmans (LUMC) en collega’s onder 233 fysiotherapeuten, van wie 96 reumafysiotherapeuten (Musculoskeletal Care. 2012; epub 11 april).
Wat betreft de diagnostiek gaf meer dan twee derde van de fysiotherapeuten aan dat zij altijd de beperkingen in het dagelijks leven, de pijn, de ochtendstijfheid, de spierkracht, de gewrichtsmobiliteit en -stabiliteit, het looppatroon en de beperkingen in de vrije tijd bepalen. De fysiotherapeutische richtlijn beveelt deze items aan. De aanbevelingen om de aërobische capaciteit en de beperkingen in het werk te bepalen werden bij minder dan de helft van de patiënten gevolgd.
Ook volgden verreweg de meeste fysiotherapeuten de 2 belangrijkste aspecten van de behandeling volgens de richtlijn: oefentherapie en educatie. Slechts een zeer kleine minderheid gaf aan nog altijd te werken met warmte, massage en passief mobiliseren, interventies die niet meer worden geadviseerd

 

Wij zijn aangesloten bij