Nieuws

Beschadigen 20 kopballen het geheugen?
12
nov

Beschadigen 20 kopballen het geheugen?


Koppen bij voetbal beschadigt de hersenen en zorgt tijdelijk voor een zwaar verminderd geheugen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Ex-voetballer Gert Verheyen vindt de tests waarop het onderzoek is gebaseerd nogal extreem.

WAAR KOMT DIT NIEUWS VANDAAN?

Schotse onderzoekers deden een experiment met 19 amateurvoetballers van gemiddeld 22 jaar oud. Ze lieten de jongens 20 ballen koppen binnen de 10 minuten. De ballen, allemaal standaard voetballen, werden afgeschoten vanop een afstand van 6 meter en haalden een snelheid van 39 km per uur. Onmiddellijk na de actie, en vervolgens 24 uur, 48 uur en 2 weken later, werden de voetballers aan een reeks tests onderworpen: spierreactietests en tests van geheugen, concentratie en leervermogen. Doel was nagaan of 20 kopballen schade berokkenen aan het brein. Van schade, in de zin van hersenschudding, was geen sprake. Wel bleek de reactiesnelheid van de spieren ietsje vertraagd.

HOE MOETEN WE DIT NIEUWS INTERPRETEREN?

De studie is eerder geruststellend: er is een meetbaar, maar klein functioneel en voorbijgaand effect van 20 keer koppen op het brein, maar van blijvende schade is geen sprake. Tekens van hersenschudding (duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken) kwamen niet voor.

Commentaar uit de voetbalwereld stelt dat 20 keer na elkaar koppen in werkelijkheid zelden of niet voorkomt, maar volgens de Schotse onderzoekers is het wel een courante praktijk tijdens trainingen.

CONCLUSIE

Twintig ballen koppen in 10 minuten leidt tot een lichte, voorbijgaande vermindering in scores op geheugentests en spierreactiesnelheid bij een kleine groep jonge amateurvoetballers. Na 24 uur waren deze effecten opnieuw genormaliseerd.

Lees hier het volledige artikel

REFERENTIES

http://www.nhs.uk/news/2016/10October/Pages/Heading-footballs-may-cause-short-term-brain-changes.aspx

Bron: http://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/beschadigen-20-kopballen-het-geheugen

 

Wij zijn aangesloten bij