Nieuws

Heup of Knieoperatie verhoogt risico op hartaanval
06
aug

Heup of Knieoperatie verhoogt risico op hartaanval

Een heup- of knieoperatie verhoogt het risico op een hartaanval aanzienlijk in de eerste twee weken na de ingreep. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. De onderzoekers publiceren hun resultaten deze maand in het Amerikaanse tijdschrift Archives of Internal Medicine.
De Utrechtse onderzoekers keken naar gegevens van ongeveer 380.000 Deense patiënten. Het risico op een hartaanval in de eerste twee weken blijkt 25 keer zo hoog te zijn na een heupoperatie en 31 keer na een knieoperatie. Vooral in de eerste twee weken na de operatie is het risico op een hartaanval verhoogd, met name bij patiënten ouder dan 60 jaar. Eerdere studies lieten zien dat dit voornamelijk komt door directe effecten van de operatie zelf (zoals bloedverlies en een extra belasting van het hart), maar ook door de stressvolle periode rondom zo’n drastische ingreep.
Hartaanval voorkomen
“De resultaten van onze studie benadrukken dat er meer gedaan moet worden om een hartaanval na heup- en knieoperaties te voorkomen”, zegt Arief Lalmohamed, farmaco-epidemioloog bij de Universiteit Utrecht. “Mogelijk kunnen bepaalde hartmedicijnen in lage doseringen worden ingezet bij patiënten met een hoog risico, zoals gesuggereerd door een eerdere studie. Dit moet echter met zorg worden gedaan. Dergelijke medicijnen dragen namelijk ook aanzienlijke risico’s met zich mee bij patiënten die een operatie ondergaan. Het is daarom belangrijk om het risico bij deze patiënten vooraf goed in te schatten en te managen.”
Artrose
Ongeveer 50.000 Nederlandse patiënten kregen in 2011 een nieuwe heup of knie. Het is een effectieve ingreep, die voornamelijk ingezet wordt bij artrose (gewrichtsslijtage). Ruim 800.000 Nederlandse patiënten lijden momenteel aan artrose. Deze aandoening leidt vaak tot hevige pijn, ernstige beperkingen en een verslechterde kwaliteit van het leven. Heup- en knieprothesen verminderen deze klachten effectief, maar kunnen ook gepaard gaan met ernstige complicaties.

Bron: uu.nl

 

Wij zijn aangesloten bij