Nieuws

Elke 6 minuten oudere op spoedeisende hulp na valpartij
21
jan

Elke 6 minuten oudere op spoedeisende hulp na valpartij

Als mensen boven de 65 jaar vallen, heeft dat vaak grote consequenties: zoals langdurige opnames voor revalidatie of zelfs overlijden. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat vallen bij deze groep ontzettend vaak voorkomt. Er zijn goede manieren om valpartijen te voorkomen, maar die aanpak komt vanwege een gebrek aan geld niet van de grond.

In Nieuwsuur een reportage over vallende ouderen, valpreventie en een gloednieuwe manier om dit te financieren.

Sociaal isolement

Gebroken polsen, kneuzingen in het gezicht, gebroken heupen of hersenletsel. De gevolgen van een valpartij zijn groot. Ouderen kunnen bijvoorbeeld na een valpartij niet meer zelfstandig thuis wonen of er volgt een langdurige revalidatie. Ook leidt het volgens deskundigen tot een sociaal isolement, omdat ouderen het huis niet meer uit durven.

'Elke 6 minuten oudere op spoedeisende hulp na valpartij' Video afspelen 07:31
VeiligheidNL verzamelt op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid de letselcijfers. Uit hun nieuwste statistieken blijkt dat vorig jaar 88.000 ouderen werden behandeld op de spoedeisende hulp na een valpartij. 40.000 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis en bijna 3.000 ouderen overleden ten gevolge van een val.

"Als ik dit in perspectief plaats, meldt elke zes minuten een oudere zich op de spoedeisende hulp en sterven er vijf à zes keer zoveel ouderen na een valpartij dan dat er verkeersdoden zijn”, zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL.

 

Wij zijn aangesloten bij