Nieuws

Beroerte treft jong en oud
08
mei

Beroerte treft jong en oud


Iedereen, zowel jong als oud, kan getroffen worden door een beroerte. Dat is het thema van de Europese Dag van de Beroerte op 8 mei 2012.
In Nederland worden ruim 40.000 mensen per jaar getroffen door een beroerte. Tien procent is jonger dan 50 jaar. In ons land leven zo’n 140.000 mensen met de gevolgen ervan, dit maakt het de belangrijkste oorzaak voor invaliditeit in ons land. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd en is een verzamelnaam voor een herseninfarct of hersenbloeding. Bij een beroerte gaat het in 80% van de gevallen om een herseninfarct en in de overige 20% is er sprake van een geknapt bloedvat met als gevolg een hersenbloeding In beide gevallen worden de hersenen beschadigd en kan het leiden tot blijvende beperkingen. De gevolgen zijn niet alleen ingrijpend voor degene die het overkomt, maar ook voor de partner en naaste omgeving.
Tijdens de Europese dag van de Beroerte op 8 mei 2012 wordt op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het voorkomen en behandelen van TIA’s en beroertes.

Bron: UMC St. Radboud

 

Wij zijn aangesloten bij