Nieuws

Met de auto naar het werk scheelt 5 kilo
01
apr

Met de auto naar het werk scheelt 5 kilo

Veertigplussers die fietsen, wandelen of met het openbaar vervoer naar het werk gaan, hebben minder lichaamsvet dan wie voor de auto kiest. Volgens nieuw onderzoek scheelt dat tot 5 kilogram voor een man en 4,4 kilogram voor een vrouw.

Onderzoekster Ellen Flint van de London School of Hygiene & Tropical Medicine keek naar de relatie tussen het woon-werkverkeer en de hoeveelheid lichaamsvet en de body mass index (BMI) van mensen van middelbare leeftijd. In eerder onderzoek toonde ze al aan dat openbaar vervoer goed is voor de lijn.Het team onderzocht ook de gegevens van 150.000 personen tussen 40 en 69 jaar oud, de grootste studie ooit naar de invloed van woon-werkverkeer op onze gezondheid.
SLANKE FIETSERS

De resultaten wijzen op een lager BMI bij de groep die voor fietsen of wandelen kiest. Opvallend was dat de resultaten even significant zijn als er ook rekening wordt gehouden met inkomen, woonomgeving (stad of platteland), onderwijsniveau, alcohol en rookgedrag, algemene fysieke activiteit en algemene gezondheid van de onderzochte personen.
Niet geheel onverwacht vertoonden de fietsende pendelaars het minste lichaamsvet in vergelijking met wie voor de auto kiest: mannelijke fietsers zijn gemiddeld 5 kilogram lichter, vrouwen 4,4 kilogram.
Wandelaars hadden een BMI dat 0,98 BMI-punt lager lag (voor de mannen) en 0,80 BMI-punt lager (voor de vrouwen) dan het BMI van automobilisten.

TREIN, TRAM, BUS

Ook wie voor het woon-werkverkeer voor trein, tram of bus kiest bleek over een lager BMI te beschikken dan de automobilisten, gemiddeld 0,70 BMI-punt lager.Ook al ligt een deel van de resultaten in de lijn van de verwachtingen, toch concluderen de onderzoekers dat vooral de positieve invloed van openbaar vervoer in vergelijking met de auto voor hen een echte verrassing was.
 

Bron: Het laatste nieuws

 

Wij zijn aangesloten bij