Nieuws

Migraine
11
okt

Migraine

Afgelopen week was Migraine week, Nederland telt richting 2,5 miljoen mensen met migraine-(achtige) malaise. Bijna 70 procent van de migrainepatiënten met een baan wil tijdens een ziekmakende pijnaanval op het werk het liefst naar huis vluchten, om er weg te kruipen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder ruim 400 patiënten.

Ook Guusje ter Horst (64), oud-PvdA-minister van Binnenlandse Zaken (2007-2010), herkent als ambassadeur van het Migrainefonds de directe invloed van migraine op haar politieke werk van weleer. Als burgemeester van Nijmegen (2001-2007) moest zij elke maand enige dagen verzuimen als gevolg van heftige hoofdpijn.

Zo’n 69 procent van de mensen met hoofdpijn of migraine kampt bij matige pijn al met misselijkheid en/of moet braken. Ruim 82 procent is overgevoelig voor licht, 70 procent kan geluid moeilijk verdragen, 12 procent blijkt een verminderd gehoor te hebben, 10 procent evenwichtsproblemen en 60 procent blijkt zeer vermoeid. Aldus blijkt uit de enquête van marktonderzoeker Gfk in opdracht van een medicijnfirma.

Rond haar 50ste jaar begonnen de zware hoofdpijnen Ter Horst parten te spelen. ,,De gang naar de huisarts gaf echter weinig antwoorden. ’Burgemeester is een zware baan met veel stress’, was al dat hij zei. ,,Dát zou dan ook wel de oorzaak zijn: stress(hoofdpijn). Zelf dacht ik al snel aan migraine; gezien mijn leeftijd leken hormoonschommelingen daar zeker debet aan.” Een neuroloog sprak uiteindelijk, na jarenlang doormodderen met pijn, de verlossende woorden: ‘Het is inderdaad migraine! En ja, het kan dat u daar nooit eerder last van heeft gehad. Migraine begint tijdens de overgang’.

Guusje ter Horst: ,,Hij schreef me een aanvalsremmer voor en die hielp. Je wordt er wel wat suf van, maar alles is beter dan die barstende, niets ontziende koppijn. Twaalf jaar lang heb ik maandelijks zes tot acht pillen geslikt. Dat is veel, maar in ieder geval kon ik normaal mijn werk doen.” Sinds twee jaar is de oud-politica nu zonder aanvallen, dus nagenoeg pijnvrij.


Bron: http://www.telegraaf.nl/gezondheid/26518557/__Migrainepatienten_willen_vluchten_bij_pijn__.html

 

Wij zijn aangesloten bij