Nieuws

Obesitas en schade aan tussenwervelschijven
09
feb

Obesitas en schade aan tussenwervelschijven

Obesitas hangt samen met schade aan tussenwervelschijven
Laatste update: 30 januari 2012 10:56 info .AMSTERDAM - In een poging de opkomst van obesitas te koppelen aan ziekten, hebben Chinese wetenschappers de relatie onderzocht tussen overgewicht en degeneratie van de tussenwervelschijven.

De resultaten laten zien dat volwassenen met overgewicht of obesitas inderdaad een grotere kans hebben op problemen met de tussenwervelschijven in de onderrug. Dat schrijven de wetenschappers vandaag in Arthritis & Rheumatism.

Tussenwervelschijven zijn gelachtig met een soort 'buitenband', en werken als de schokdempers van de ruggengraat.

Als deze schijven lek raken kan de inhoud eruit komen en pijn veroorzaken. Hierdoor kan werken onmogelijk worden, en ook de kwaliteit van leven neemt af.

De studie omvatte 2599 volwassenen uit zuidelijk China, met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar. Van deze groep bleek 71% van de vrouwen en 76% van de mannen last te hebben van degenererende tussenwervelschijven.

Leeftijd

Het hoge percentage wordt deels verklaard door leeftijd, maar er bleek wel een relatie te zijn tussen de obesitas en de ernst van de schade; mensen met overgewicht hebben meer schade.

De medici van de Universiteit van Hong Kong hebben een vermoeden dat het komt omdat de schijven meer gewicht moeten dragen, en deze daardoor geplet worden. Maar er moet nog wel onderzoek gedaan worden om dit vermoeden te bevestigen.

De Chinezen waarschuwen dat met de huidige toename van obesitas ook het aantal rugklachten sterk toe zou kunnen nemen. Het gevolg zou kunnen zijn dat zware beroepen minder bezet worden, omdat minder mensen die aankunnen.
 

 

Wij zijn aangesloten bij