Nieuws

Alcohol verkleint de kans op Reuma
04
jun

Alcohol verkleint de kans op Reuma

Het drinken van alcohol verkleint de kans op het krijgen van reuma. Dit is een opvallende eerste conclusie uit een nog lopend onderzoek van het Amsterdamse Jan van Breemen Research Institute | Reade. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij 400 mensen zonder gewrichtsreuma.
Alcoholconsumptie lijkt de kans op Reumatoïde Artritis (RA) te verkleinen. Reumatoïde Artritis, ook wel chronisch gewrichtsreuma genoemd, is een aandoening waarbij er meerdere gewrichten ontstoken raken. De ontsteking ontstaat doordat het eigen afweersysteem de gewrichten aanvalt (auto-immuunziekte). RA is nog niet te voorkomen of te genezen.
Er wordt onderzoek gedaan naar de vroegste fase van reuma om zo te komen tot een betere voorspelling en behandeling van deze volksziekte. In dit voorspelmodel wordt bijvoorbeeld gekeken naar de factoren roken, drinken van alcohol en erfelijkheid.
400 personen zonder gewrichtsreuma, maar met een verhoogd risico op het krijgen van deze ziekte, worden 5 jaar gevolgd. Deze groep mensen heeft wel gewrichtsklachten en afwijkende bloedwaardes (antistoffen) passend bij reuma, maar geen reuma. Bij een derde ontstaat na een jaar reuma. Opvallend is, dat de alcoholconsumptie in de groep mensen die geen reuma krijgt, hoger is dan in de groep die wel de ziekte heeft gekregen.
Het effect van alcoholconsumptie komt waarschijnlijk door een specifieke onderdrukking van het afweersysteem dat de ontstekingen bij reuma teweegbrengt. Een dergelijk verband was al eerder gevonden bij patiënten die al bekend waren met reuma, maar daarbij is het onzeker of een lagere alcoholconsumptie de oorzaak, dan wel het gevolg was van de ziekte.
Voor het eerst is nu aangetoond dat alcoholconsumptie het risico op het ontstaan van reuma verkleint. Het effect treedt al op bij enkele glazen per week en neemt niet toe bij grotere hoeveelheden. Eventueel verschillende effecten van verschillende soorten alcoholhoudende dranken zijn niet onderzocht. Dit resultaat ondersteunt algemene gezondheidsadviezen over positieve effecten van matig alcoholgebruik.
Onderzoek
De resultaten komen voort uit het onderzoek “A predictionmodel for the development of rheumatoid arthritis in anti-CCP and/or IgM rheumatoid factor positive arthralgia patients” en zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift “Annals of the Rheumatic Diseases”. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Reumafonds.

Bron: Raede

 

Wij zijn aangesloten bij