Nieuws

Wat bepaalt herstel na operatie
27
sep

Wat bepaalt herstel na operatie

Coping (=leren omgaan met) is belangrijker dan het soort breuk voor het herstel na een gebroken pols.

Een gebroken pols is een van de meest voorkomende breuken. Als de botdelen ver uit elkaar staan, en de patiënt kiest voor een operatie, dan kan de breuk worden geopereerd. Voor zijn promotie onderzocht Teun Teunis Universiteit Utrecht wat het herstel/resultaat na een operatie bepaalt.
Hoe ver de botdelen uit elkaar staan, in andere woorden de ernst van de breuk, lijkt niet zoveel uit te maken voor het herstel. Dit is belangrijk om met patiënten te bespreken die een operatie overwegen. Dit gesprek kan ondersteund worden met een keuzehulp (een instrument met neutrale informatie dat helpt bij het kiezen van een behandeling).
Pijnbeleving en coping van de patiënt blijken wel veel uit te maken. Met name rampdenken, de neiging om pijn en stijfheid verkeerd te interpreteren en je voor te bereiden op het ergste, is een belangrijke factor.

Het zou artsen kunnen helpen om rampdenken te leren herkennen en patiënten te leren helpen hiermee om te gaan. Verder blijkt dat het veilig is om niet alle verplaatste breuken recht te zetten, als de patiënt toch kiest voor een operatie. Dit bespaart tijd, kosten en patiënten hoeven deze pijnlijke procedure niet te ondergaan.

Bron: http://www.umcutrecht.nl

 

Wij zijn aangesloten bij